П`ятниця, 29.03.2024, 18:14
Варварівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Яку інформацію ви хотіли б бачити на нашому сайті?
Всего ответов: 48
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Травень » 10 » З памяттю в сердці
11:28
З памяттю в сердці

За вікном  весна,  травень…Тихою і впевненою ходою іде він Україною, вкриваючи землю білим запашним цвітом.

В травні нинішнього року  весь світ  відзначає  70 років від дня Перемоги над нацизмом в  Європі.

Вперше, з часу завершення війни, святкування  в Україні відбувалося в новому, європейському форматі, без гучних салютів та військових парадів на площах міст, не 9, як це було раніше, а 8 травня. В цей день вся Європа відмічає  День пам'яті і скорботи за загиблими у Другій світовій війні, а в Україні це відбулось вперше. Символом цього Дня  став червоний мак, що символізував отвір від кулі, що вцілила в серце людини.

Підготовка до святкування у Варварівській школі розпочалась в  задовго до 9 травня. Вчитель Залізницька О.В. організувала виставку наукових видань та творів художньої літератури українських письменників присвячених подіям війни під назвою  «Дорогами війни». Потім, з її легкої руки, школярі власноруч виготовляли символи свята - маки.

Наступного дня учні школи разом з вчителями переглянули зворушливий шедевр українського кіномистецтва - фільм  «В бой идут одни старики».

8 травня червоні маки прикрасили груди всіх вчителів та учнів, що зібралися на захід-реквієм підготовлений вчителькою початкових класів Сваренчук Т.М., «Червоні маки—гірка пам'ять України», щоб віддати данину пам'яті всім тим, хто загинув в роки Другої світової війни.  У вступному слові директор школи Шевчук К.В. в доступній для дітей формі розповів про події війни, що відбувались на території рідного села  та нашого району. А далі були пісні і вірші, фото і документальні кадри воєнного часу,  лунали слова подяки ветеранам Другої Світової війни, учасникам АТО та учням нашої школи, що і сьогодні перебувають на Сході України в складі ЗСУ і боронять її кордони.

Наступного дня, 9 травня, урочистості продовжились. Біля обеліску загиблим воїнам-односельцям зібрались люди похилого віку і молодь села, учні школи, щоб вклонитися немеркнучому подвигу своїх земляків.

З вітальним словом до присутніх звернулись сільський голова Ліпісвіцький А.О., депутат райради Морозюк В.В., голова ради ветеранів села Данильчук В.К. Всі вони у своїх виступах згадували загиблих у горнилі Другої світової, учасників АТО, дякували їм за можливість жити у вільній і незалежній Україні.

 Учні з вчителькою Сваренчук Т.М. декламували вірші про героїзм і мужність  українського народу у роки війни, нагадували про  жахи і муки, які випали на його долю в роки лихоліття.

А потім під керівництвом Котвіцької І.О., яка недавно очолила сільський клуб, виступила новостворена вокальна жіноча група в складі якої є вчителі, учні і працівники школи - Забродська О.П., Котвіцька А.М., Підкаура В.Й. Не можна було без хвилювання  і сліз слухати знайомі пісні, які в той день у виконанні групи звучали якось по новому і особливо зворушливо. Виступ колективу супроводжували  тривалі оплески односельців.

Після урочистостей свято  продовжилось на шкільному стадіоні цікавими і різноманітними спортивними змаганнями та конкурсами в яких брали участь незалежно від віку - і дорослі і молодь.

…70 років минуло від закінчення Другої світової війни. І дуже хочеться, щоб всі війни відійшли у небуття. І тільки квіти маку, що пламенітимуть в житах і на грудях учасників свят, залишались одвічним нагадуванням про ті криваві подій, що вирували на нашій багатостраждальній українській землі, про мужність героїв-захисників нашої неньки - України.

 Сваренчук Т.М.  Шевчук К.В.

 

   

Переглядів: 517 | Додав: Olena | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук

Архів записів
Корисні сайти
МОН України

ЖОІППО


Новоград-Волинська РДА


Новоград-Волинська районна рада


Відділ освіти
Новоград-Волинської РДА


Навчальні заклади району


Сайт вчителя зарубіжної літератури та російської мови Залізницької О.В.
Варварівська ЗОШ І-ІІ ст.© 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz