П`ятниця, 29.03.2024, 16:59
Варварівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Яку інформацію ви хотіли б бачити на нашому сайті?
Всего ответов: 48
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Жовтень » 27 » Про спалах вірусного гепатиту А
15:41
Про спалах вірусного гепатиту А

Про спалах вірусного гепатиту А

серед учнів Зороківського козацького ліцею

       З початку 2016 року в Житомирській області відмічається зростання захворюваності вірусним гепатитом «А», до того ж в поточному році зареєстровано 3 спалахи ВГА, де захворіла 21 дитина до 17 років (Житомирський, Черняхівський райони та м.Житомир). З трьох спалахів – 2 зареєстровані в закладах освіти (ДНЗ №27 м.Житомира та Зороківський козацький ліцей Черняхівського району).

       12.10.2016 року в Зороківському козацькому ліцеї зареєстровано спалах вірусного гепатиту «А». Станом на 19.10.2016р. захворіло 11 учнів (1-го, 4-го, 5-го, 7-го, 9-го та 10 класів , відповідно 2010, 2007 та 2000р.н. – по 1, 2006 та 2002р.н. – по 3, 2004р.н. – 2). Перше захворювання зареєстровано 06.10.2016р.     Всі хворі знаходяться на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні дитячої обласної лікарні з діагнозом «вірусний гепатит А». Перебіг захворювання у всіх захворілих легкої ступені важкості, діагнози підтверджені лабораторно.

        При проведенні позапланової перевірки Зороківського козацького ліцею виявлено порушення вимог  статей 20,22,30 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», статті 15,32 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та  ДСанПіН 5.5.2.008-01 «Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу», а саме: неякісно організований питний режим для учнів, недостатньо прибирального інвентарю для класів (1 комплект для 5-6 приміщень) та харчоблоку, прибирання проводиться неякісно, порушується дезрежим (недостатньо  деззасобів,  дезрозчини готуються з заниженою концентрацією), на харчоблоці не дотримується поточність технологічних процесів, порушується режим миття посуду, недостатньо розроблювального інвентарю, столового та кухонного посуду, не створені умови для дотримання правил особистої гігієни учнями. Через недостатню кількість миючих та дезінфікуючих засобів  порушується режим миття посуду, що підтверджено лабораторними дослідженнями змивів, відібраних з посуду та обладнання харчоблоків.

        Під час обстеження фахівцями ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» та спеціалістами ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області було відібрано в ліцеї 7 проб питної води для вірусологічного та бактеріологічного дослідження, обстежено на імуноглобулін М до вірусного гепатиту «А» 77 осіб, в т.ч. 3 хворих, 16 працівників школи та 58 контактних дітей, взято 30 змивів на патогенну та умовно-патогенну мікрофлору з обладнання та посуду на харчоблоці. По результатах дослідження у 3 хворих та 8 контактних дітей виявлені імуноглобуліни M до вірусного гепатиту «А», проби води від’ємні, в 6 змивах з обладнання та посуду харчоблоку виявлені бактерії групи кишкової палички.

        До виникнення спалаху інфекційного захворювання на вірусний гепатит «А» серед учнів  ліцею призвели грубі порушення дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів та безвідповідальне ставлення до виконання своїх функціональних обов’язків як керівництва, так і медичного персоналу закладу.

          В ході проведення протиепідемічних заходів спеціалістами служби та фахівцями ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» був розроблений план по локалізації та ліквідації спалаху, надано розпорядження директору ліцею щодо до усунення порушень санітарного законодавства, проведена заключна дезінфекція та організована поточна, за контактними встановлено медичне спостереження, підготовлені доповідні записки на ім’я голови Черняхівської РДА та начальника управління освіти Черняхівської РДА. Серед учнів та персоналу ліцею проведена відповідна санітарно-освітня робота по профілактиці кишкових інфекцій, зокрема вірусного гепатиту «А».

       Протиепідемічні заходи у вогнищі тривають. Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

        Начальник Головного управління                                                     О.О.Шпита

____________________________________________________________________________________

                                                                     Додаток до листа

                                                                                     вих. від 19.10.2016 №1870

Профілактика вірусного гепатиту «А» в школі включає:

1. У медичні пункти передаються відомості про відсутність учнів на заняттях.

2. Навчальний заклад оповіщається про всі випадки захворювань учнів та членів їх сімей.

3. Учні, які пропустили заняття в школі більше трьох днів, допускаються до уроків тільки з дозволу лікаря.

4. Медичним персоналом та педагогами проводиться роз'яснювальна робота з учнями та їх батьками про небезпеку, симптоми та заходи профілактики вірусного гепатиту «А».

5. Медичним працівником здійснюється суворий контроль за станом здоров’я працівників школи, особливо працівників харчоблоку.

6. Медичним працівником суворо перевіряється на харчоблоці дотримання санітарно-гігієнічних вимог, правил перевезення і зберігання продуктів харчування та ін.

7. Заклад забезпечується безперервною подачею холодної та гарячої проточної води гарантованої якості (харчоблок, санвузли, класні кімнати).

8. На харчоблоці необхідне суворе дотримання поточності технологічних процесів та технології приготування їжі при достатній кількості розроблювального інвентарю, миючих та деззасобів, прибирального інвентарю, санітарного та спецодягу.

9. Харчоблок повинен бути забезпечений достатньою кількістю технологічного та холодильного обладнання, медпрацівником (або відповідальною особою)  контролюється їх робочий стан.

10. В закладі повинен бути організований питний режим відповідно до діючих вимог, контролюється його дотримання (педагогами, медпрацівником).

11. Необхідне суворе дотримання режиму миття посуду відповідно до діючих вимог.

12. Створюються умови для дотримання правил особистої гігієни дітьми, працівниками та персоналом закладу (умивальники з проточною холодною та гарячою водою, наявність мила, рушників одноразових), контролюється його дотримання.

13. Необхідне регулярне вологе прибирання приміщень закладу (миття підлоги – 2 рази на день; протирання меблів, підвіконь, опалювальних приладів, дверних ручок щодня; генеральне прибирання – 1 раз на місяць з використанням деззасобів). Особливу увагу приділяти прибиранню харчоблоку та санвузлів.

14. Необхідне забезпечення достатньою кількістю прибирального інвентарю (ганчір’я, відра, ємності).

У разі появи в школі захворілих вірусним гепатитом вживаються додаткові заходи:

1. Про всі випадки захворювання повідомляється ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» та Держпродспоживслужба в Житомирській області.

2. Забезпечується  взаємозв’язок з педіатричною та терапевтичною службами для встановлення медичного  нагляду за контактними.

3. Проводиться активна робота з виявлення захворілих, у яких відсутні симптоми захворювання (огляд лікарем-інфекціоністом, за епідпоказами дослідження крові на наявність імуноглобулінів М до вірусного гепатиту «А»).

4. За контактними встановлюється медичне спостереження на 35 днів з дня госпіталізації останнього хворого (термометрія, огляд, опитування). Результати меднагляду відмічаються в журналі спостереження.

5. Проводиться заключна дезінфекція всіх приміщень школи, організовується поточна дезінфекція на 35 днів (термін спостереження) дезінфекційними засобами відповідно затверджених на Україні регламентів.

6. Проводиться суворий контроль за дотриманням правил особистої гігієни дітьми та персоналу закладу.

7. В разі необхідності накладається карантин (забороняється переведення в інші класи (групи), прийом нових дітей, участь в масових заходах).

8. Харчування контактних в їдальні проводити в останню чергу, виділити для них окремий посуд.

9. Столовий посуд після приймання їжі контактними знезаражувати в деззасобах згідно регламенту або шляхом кип’ятіння в 2% розчині соди 15 хвилин. Для проведення дезінфекції посуду використовувати окрему ємність.

10. За рекомендацією лікарів контактним проводиться вакцинопрофілактика або імуноглобулінопрофілактика за епідпоказами.

11. Серед контактних учнів та персоналу закладу проводиться активна санітарно-освітня робота (лекції, бесіди, диктанти).

Переглядів: 532 | Додав: Olena | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук

Архів записів
Корисні сайти
МОН України

ЖОІППО


Новоград-Волинська РДА


Новоград-Волинська районна рада


Відділ освіти
Новоград-Волинської РДА


Навчальні заклади району


Сайт вчителя зарубіжної літератури та російської мови Залізницької О.В.
Варварівська ЗОШ І-ІІ ст.© 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz