Середа, 24.04.2024, 01:54
Варварівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть сайт нашої школи
Всего ответов: 90
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Лютий » 12 » До річниці визволення Житомира
20:21
До річниці визволення Житомира

Пам'ятаємо Перемогу 1945. Віримо в Перемогу 2015!

12 лютого учні школи разом з вчителями зібрались на загальношкільній лінійці - вшанувати пам'ять воїнів-визволителів Житомира, нашого обласного центра. В цьому році відзначається 71 річниця звільненння Житомира від німецько-фашистських загарбників. 

 Директор школи, вчитель історії Шевчук К.В. розповів про ті буремні події.

З 29 грудня 1943 року розгорнулися важкі бої під Житомиром, якому німецьке командування відводило важливе місце як вузлу комунікацій. Воно готувало кругову оборону. Гітлерівці перейшли в контратаку проти військ 18 і 3 гвардійських танкових армій, прагнучи відкинути їх на схід. Одночасно вони спробували відвести свої війська з Житомира, з’єднати їх з Бердичівським угрупованням. 31 грудня 1943 року на околицях Житомира і в самому місті розгорілись бої. Ворог зазнав поразки. Обласний центр був звільнений від окупантів. Розгорнулися бої під Житомиром. На підступах до міста ворог створив сильну протитанкову оборону, стягнувши сюди великі танкові сили і значну кількість артилерії. Головний удар здійснювала перша гвардійська армія генерал-полковника А. А. Гречка. Німецькі війська припускали, що радянська армія буде здійснювати напад зі сходу, тому головні сили оборони були сконцентровані там. Проте армія А. А. Гречка здійснювала напад з усіх напрямів півночі, південного сходу та сходу. Вранці 31 грудня 1943 р. наші  війська  перейшли в наступ. У результаті жорстоких боїв війська 1 гвардійської армії 31 грудня 1943 року звільнили більше 20 населених пунктів, що тісно прилягали до Житомира, а до 18 години вечора повністю визволили місто від німецько-фашистських загарбників.

Дорогою ціною дісталося нашому народу визволення Житомирщини. Понад 70 тисяч воїнів полягли смертю героїв на поліській землі. За героїзм, виявлений під час захисту й визволення Житомирщини, 50 воїнів нагороджені званням Героя Радянського Союзу. Перемогу над фашизмом кували  наші земляки. За мужність і героїзм, проявлені у роки війни, 93 786 жителів області відзначені урядовими нагородами, в тому числі за бойові подвиги на фронтах – 89 783 чоловіка, з них 1280 партизан і підпільників.

У фойє школи  бібліотекарем Залізницькою О.В. розгорнуто виставку з матеріалами, присвяченими Житомирщині воєнних років, а також  інформацією про Монумент Вічної Слави в Житомирі -  пам'ятник бессмертному подвигу  героїв.

Після лінійки учні мали можливість переглянути відеофільм, присвячений визволенню Житомира від фашистських окупантів. У цілковитій тиші учні  вдивлялися в страшні картини війни, прислуховувалися до сухих цифр статистики: діти думали не лише про  часи далекої війни - діти думали про сьогодення нашої країни.

Обов’язок всіх живих – свято берегти пам’ять про тих, хто загинув у боротьбі за свободу і незалежність рідної землі, за майбутнє України, якій сьогодні, як і тоді, 71 рік тому, так потрібен мир! 

Використано матеріали Л.Г.Лисенко, "Житомирщина в полум'ї війни". 

 

Переглядів: 555 | Додав: Olena | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук

Архів записів
Корисні сайти
МОН України

ЖОІППО


Новоград-Волинська РДА


Новоград-Волинська районна рада


Відділ освіти
Новоград-Волинської РДА


Навчальні заклади району


Сайт вчителя зарубіжної літератури та російської мови Залізницької О.В.
Варварівська ЗОШ І-ІІ ст.© 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz