Субота, 20.04.2024, 06:36
Варварівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть сайт нашої школи
Всего ответов: 90
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Травень » 12 » До 110-ї річниці з дня народження О.Ольжича
16:23
До 110-ї річниці з дня народження О.Ольжича

Поет, археолог-вчений, політичний і революційний діяч  - все це Олег Ольжич. Народився він у Житомирі  8 липня 1907 року в родині Олександра Кандиби-Олеся і Віри Свадковської. 

Олег Ольжич у 22 роки закінчив Карловий університет у Празі, а рік пізніше захистив докторську дисертацію на тему «Неолітична кераміка Галичини» і став одним з наймолодших докторів археологічних наук.

О. Ольжич в 1928 році проводив археологічні дослідження поблизу Заліщик (Тернопільщина). Не зважаючи на свою професію археолога, Олег Ольжич був поетом за покликом душі.  Перші вірші він написав, коли йому було 8 років, а в 9 років написав невеличку п`єсу. Були в Олега Ольжича спроби писати і прозові твори.

Осмисливши трагічність української історії, О. Ольжич від початку свого зрілого життя був прихильником ідеології українського націоналізму. Під час Другої світової війни О. Ольжич був провідним націоналістичним революційним діячем, був призначений заступником голови Проводу Українських Націоналістів полковника А. Мельника. У 1942 році він був керівником українського протинімецького націоналістичного підпілля. На початку 1944 року О. Ольжич жив нелегально у західних регіонах Галичини, продовжував координувати новий період підпільно-революційної діяльності.

24 травня 1944 року О. Ольжич вибирається із невідкладною справою до Львова, де його схопило гестапо і перевезло до концентраційного табору у Саксенгаузен. В ніч з 9 на 10 червня 1944 року німецькі фашисти закатували О. Ольжича.

Вшанувати пам'ять  земляка, справжнього сина України Олега Ольжича зібрались вчителі та учні Варварівської школи сьогодні, 12.05.2017 року. 

На загальношкільному виховному заході  «…Ми вийшли жорстоке зустріти…» , який провела Підкаура В.Г., вчитель української мови та літератури. Під час  історично-літераткрної години учні переглянули  відеофільм «Автограф. Кожному з нас дана благодать у міру Христового дару», прослухали вірші  Ольжича «Господь багатий нас благословив…», «Захочеш и будеш!»

 

Презентацію «Життєва і творча доля О.Ольжича» представив Нагорний О., учень 7 класу.

А завершив захід літературний калейдоскоп поезій Ольжича. Учні школи Корман К., Підкаура В. (8 кл.), Кізюк Е., Ліпісвіцький Д., Соколовський М, Павленко М., Талько Є. (6 кл.) читали вірші поета-земляка. 

 

 

Переглядів: 691 | Додав: Olena | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук

Архів записів
Корисні сайти
МОН України

ЖОІППО


Новоград-Волинська РДА


Новоград-Волинська районна рада


Відділ освіти
Новоград-Волинської РДА


Навчальні заклади району


Сайт вчителя зарубіжної літератури та російської мови Залізницької О.В.
Варварівська ЗОШ І-ІІ ст.© 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz