Субота, 27.04.2024, 06:19
Варварівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть сайт нашої школи
Всего ответов: 90
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Листопад » 21 » День пам'яті жертв голодомору
19:30
День пам'яті жертв голодомору

Давно те було...Та як не згадати

Голодне село і зажурену матір?

Великую матір - всю Украіну,

Що з голоду мерла, ні в чому не вина.

Сава Ліщук (Кутній)

 

 Пам'ять - нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок написано криваво-чорним кольором:  читаєш і здригаєшся від жаху… Чи не найстрашніша сторінка з історії України -  Голодомор 1932-33 років. Влада забрала у людей все. Все, до останнього колоска, до останньої зернини. Це був розбій, свідомо спрямований на фізичне винищення селян, українців. Масове голодування почалося в грудні 1931 року і тривало до вересня 1933. 22 місяці народ страждав, мучився, вмирав. Моторошно подумати, але навесні 1933 року, коли настав пік голоду, на Україні щодня вмирало голодною смертю 25 тис. чоловік, щогодини - 1 тисяча, щохвилини - 17. Голод забрав протягом 1932-33 років, за різними підрахунками, від 7 до 10 мільйонів людських життів...

Вшанувати пам’ять загиблих і постраждалих від того страшного лиха зібрались 21 листопада на урочистій лінійці учні і вчителі нашої школи.

  

Директор школи К.В. Шевчук розповів дітям про  події 32 – 33 років загальноукраїнського масштабу, окремо зосередив увагу на тому, як торкнувся голод рідного села Варварівки. 

 І ось затремтіло полум’я свічки пам’яті,  в школі запанувала тиша - Хвилиною Мовчання  вшанували всі присутні  безвинно загиблих. Вічна їм пам'ять!

  

Далі розпочалась літературно-поетична естафета: учні всіх класві читали вірші, в яких знайшли відображення і муки стражденного українського народу, і плач за померлими, і  віра в краще життя нашого народу.

  

   

  

Завершив  урочисту лінійку учнівський флешмоб. «Ну щоб, здавалося слова? – Слова  та  голос -  більш нічого…», - сказав великий Тарас Шевченко.  Прості розрізнені слова в дитячих руках вистроїлись  в болючий заклик до спокою, до миру, адже пам'ять про Голодомор має бути вічною, як реквієм, як пересторога  всім сущим на Землі.  

Моя Україно! Квітучий мій краю!

Твій народ катували, а він досі живе

І хоч душу народу й духовність вбивали,

Пісня рідна і мова Твоя не помре!

Переглядів: 747 | Додав: Olena | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 1
1 Женя  
0
Украі*на - переможе"

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук

Архів записів
Корисні сайти
МОН України

ЖОІППО


Новоград-Волинська РДА


Новоград-Волинська районна рада


Відділ освіти
Новоград-Волинської РДА


Навчальні заклади району


Сайт вчителя зарубіжної літератури та російської мови Залізницької О.В.
Варварівська ЗОШ І-ІІ ст.© 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz