Субота, 20.04.2024, 01:04
Варварівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів
Головна | Реєстрація | Вхід Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть сайт нашої школи
Всего ответов: 90
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Квітень » 11 » 11.04.2017
16:43
11.04.2017

Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів — пам'ятна дата, що відзначається громадськими організаціями  11 квітня на честь події, яка мала місце 11 квітня 1945 року, коли в'язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців.

З історії

В березні 1945 року німецьке командування й основна частина охорони втекли з табору перед загрозою бути схопленими американськими військами. Тоді, безпосередньо перед прибуттям американців, на території Бухенвальду (найбільшого концентраційного табору) спалахує збройне повстання, організоване силами самих ув'язнених. Коли в концтабір Бухенвальд увійшли американські війська, повсталі вже перебрали на себе контроль над табором смерті, над табором було піднято червоний прапор. 11 квітня — день входження американців на територію Бухенвальду — і був прийнятий як дата, коли відзначається «Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів». 

 

У 2007 р. Президент України «з нагоди Міжнародного дня визволення в'язнів нацистських концтаборів» відзначив державними нагородами активістів Української спілки в'язнів — жертв нацизму, у 2011 та 2012 рр. на сайті Президента розміщували звернення з нагоди Міжнародного дня визволення в'язнів нацистських таборів.

11 квітня 2012 р. у Львові за участю заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Михайла Янковського, відбулося покладання квітів та проведення віча біля пам'ятного хреста на місці колишнього концентраційного табору «Шталаг-328». Представники християнських конфесій провели біля пам'ятного хреста на місці колишнього концентраційного табору екуменічну панахиду за загиблими. Представники обласної влади та громадськості також вшанували пам'ять жертв нацистських концтаборів біля пам'ятника жертвам нацизму (Львівське гетто) та пам'ятного знаку на території колишнього Янівського концтабору.

Керівництво ряду місцевих державних адміністрацій та рад оприлюднило свої звернення з нагоди Міжнародного дня визволення в'язнів нацистських концтаборів, відвідали місцевих мешканців — жертв нацизму, організували святкові концерти, мітинги тощо.

11 квітня з благословення митрополита Луцького і Волинського Ніфонта священнослужителі Волинської єпархії УПЦ МП на чолі з секретарем єпархії протоієреєм Миколаєм Бондаруком звершили заупокійну літію по в'язнях нацистських концентраційних таборів.

(Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії)

  

На виконання листа Глави Адміністрації Президента України від 01.04.2017 року № 02-01/594, листа відділу освіти Новоград-Волинської РДА від 10.04.2017  №  01-38/268  та з метою належного вшанування громадян України, які під час Другої світової війни постраждали від нацистських переслідувань, пам’яті про загиблих у Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів, що відзначається 11 квітня у Варварівській  загальноосвітній школі І-ІІ ступенів організовано і проведено:

1. Загальношкільний мітинг-реквієм «У тиші врочистій до пам’яті йдем...» 

2. Перегляд відеофільмів      «Бухенвальд – німецький концентраційний табір» та «Український концтабір смерті Шталаг  355 у Хмельницькому».

3. Хвилина мовчання.

4. Випуск  тематичної шкільної газети «Біль серця мого».

 

 

Переглядів: 540 | Додав: Olena | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук

Архів записів
Корисні сайти
МОН України

ЖОІППО


Новоград-Волинська РДА


Новоград-Волинська районна рада


Відділ освіти
Новоград-Волинської РДА


Навчальні заклади району


Сайт вчителя зарубіжної літератури та російської мови Залізницької О.В.
Варварівська ЗОШ І-ІІ ст.© 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz